Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Trigger- és Tenderpont terápia

Miről is van szó, mik azok a trigger- és tenderpontok? Lássuk:

Nos, ezek azok a pontok, amelyek a mozgás szervrendszerén belül, az izmokban jönnek létre, és nagyon sok esetben kiváltó okai lehetnek különböző területeken jelentkező fájdalmaknak.  Kis „csomókról” beszélünk az izomzatban, illetve az izom-ín átmenetnél, amelyek sokszor nem nagyobbak egy borsónál. (Kicsi a bors, de erős!!!) 

Amennyiben ez a „csomó” triggerpont, ehhez mindig tartozik egy terület, ahova kisugárzik. Azonban az ok és a tünet viszonylag távol vannak egymástól és a fájdalom kiváltó okát ezért könnyen félre lehet értelmezni.  Így például ha ez a fájdalom - mint a triggerpont következménye – valamelyik ízületünkbe sugárzik ki, azt is gondolhatjuk, hogy esetleg az ízület elváltozása okozza ezt a fájdalmat. Ezen pontok ismeretének birtokában azonban a fájdalom igazi kiváltó oka könnyen lokalizálható, ami pedig nagyban megkönnyíti és gyorsítja a kezelést. 

Tenderpontok esetében valamivel „jobb” a helyzet, hiszen ilyenkor a „csomóhoz” tartozó fájdalom helyileg jelentkezik.

Amellett, hogy ezek a pontok lokális vagy kisugárzó fájdalmakat okoznak, megnövelik az adott izom spazmusát is, ami újabb panaszokhoz vezethet, például: fog- vagy fejfájás, gerincpanaszok, porckorong-bántalmak, arthrosisok, porc- és meniscus sérülések, stb.

Mi okozhatja kialakulásukat? Kezdhetjük, a már közhellyé vált, szokásos tényezőkkel: stressz, egyoldalú fizikai megterhelés, túlterhelés, de okozhatják más triggerpontok vagy akár ízületi gyulladás is. Emellett sérülések, ízületi blokkok, gerincferdülés vagy minden olyan helyzet, amelyben a tartásunk tartósan megváltozik, pl. alsó végtagok hosszkülönbsége esetében is. De bizonyos ásványi anyagok hiánya, B-vitamin hiánya, gyenge immunrendszer, köszvény vagy vérszegény állapot is hozzájárulhat megjelenésükhöz.

Milyen tünetek azok, amelyek következtetnek meglétére? Izomgyengeség, nyomás hatására kisugárzó fájdalom, beszűkült mozgások, érzészavarok, szédülés, egyensúlyzavar, fokozott izzadás, váladéktermelés stb. Szóval a lehetőségek száma igen nagy, hiszen attól függően, hogy hova hat és milyen tünetet vált ki, többféle problémát is okozhat.

Ejtsünk néhány szót a kezeléséről. Ha nagyon magyarul akarjuk megfogalmazni, akkor csúnya kifejezéssel azt mondhatnánk, hogy ez egy „nyomásterápia”. Amennyiben triggerpontot találunk, nos, akkor akárhogy is szépítjük, de egy fájdalmas kezeléssel kell szembe néznünk. Tenderpontok kezelése valamivel fájdalom-mentesebb. De vigasztaljon a tudat, hogy a kezelés közben jelentkező fájdalom a gyógyító fájdalom, szemben azzal, amit esetleg nap mint nap elszenvedünk attól, amit ez a kis „borsó” okoz az életünkben! J

Várjuk szeretettel!

 

trigi.jpg