Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyirokmasszázs

 

 Arról már biztosan Mindenki hallott, hogy nyirokrendszerünk fontos része szervezetünknek, immunrendszerünknek. Ennek ellenére mégsem tulajdonítunk túl sok jelentőséget testünk ezen részének, valamiért sötét folt ez életünk folyamán. Pont ezért beszéljünk róla egy kicsit, mielőtt magát a masszázst megemlítenénk ezzel kapcsolatosan.

Szóval:

A nyirokrendszer egy pókháló-szerű érrendszer, mely az egész testünket behálózza. A benne keringő folyadék a nyirokfolyadék. Tulajdonképpen testünk védekező rendszere, hiszen megtisztítja szervezetünket a bacilusoktól, vírusoktól, toxikus anyagoktól, elszaporodó gombáktól, elhalt hámsejtektől. A nyirokfolyadék az, amely összegyűjti ezeket a betegségeket okozó részecskéket, majd a testünk több pontján elhelyezkedő nyirokcsomókhoz szállítva ezek megszűrik a nyirkot, amely végül megtisztulva ürül vérünkbe. A nyirokcsomók többnyire csoportosan bizonyos tájékon helyezkednek el, de test szerte megtalálhatóak. A nyirok több ilyen „szűrőponton” átfut mielőtt végleg megtisztul. Így vannak elsődleges, másodlagos, de harmadlagos, sőt negyedleges nyirokcsomóink is. (Teremtőnk nagyon alapos volt, biztosra ment! Kár volt elrontanunk!) Ilyen regionális nyirokcsomók helyezkednek el például a hónaljunkban, könyökünkben, lágyékunkban. Feladatuk tehát egyrészt az, hogy felismerjék és beazonosítsák a behatolókat, másrészt pedig ellenanyagot termeljenek ellenük.

 

Vannak szerveink is, melyek nyirokrendszerünk részei: lép, mandulák, féregnyúlvány, csecsemőmirigy. Ők is szűrnek, védenek, termelnek, tárolnak olyan sejteket, melyek kellenek, illetve nem kellenek egészségünkhöz.

 

Másik fontos szerepe ennek a rendszernek az, hogy azt a nagy molekulasúlyú, azaz nehéz, fehérjedús folyadékot, amely a vénákon keresztül - pont súlya miatt - nem képes visszaszívódni, összeszedje a szövetek közül. Ennek köszönhető az, hogy egészséges keretek között nem vizesednek lábaink, karjaink.

 

Mit jelent az, hogy egészséges keret?: Nos magát a nyirokáramlást több tényező biztosítja. Ennek egyik tényezője az IZOMMUNKA. Úgyhogy megint itt tartunk: mozogni muszáj! Ha nem tesszük, nyirokkeringésünk leáll. Magyarul: nyirokrendszerünk, illetve az általa biztosított immunvédelem egy része csak addig működik, amíg mi mozgásban vagyunk!

 

Tehát újra ismételnénk: ha nem mozgunk, nem működünk. Ahogy minden menüpontban megemlítjük, most is elsorolnánk mi minden működik bennünk másként ennek hiányában: tehát nyirokrendszerünk, ezáltal védekezőrendszerünk gyengül, vizesedünk, elhízunk, ez pedig egy csomó más dolgot vonz maga után: cukor, szív- és érrendszeri problémákat, ízületi problémákat, kopásokat, hogy csak a legsúlyosabbakat említsük. Számos szív-, vese- és érbetegség vezethető vissza hibás működésére. Akár tetszik, akár nem testünkben olyan folyamatok zajlanak, melyeknek alapfeltétele az, hogy mozgásban legyünk. Szóval nem számítógép előtt való ücsörgésre, de nem is tévézgetésre lettünk teremtve!!!! (Csodálkozunk, hogy gyermekeink állandóan betegek? Ne tegyük! De azt is tudomásul kell venni, hogy gyenge, gerincferdült, porckorongsérves felnőttek lesznek! Ön belenyugszik ebbe? Ha nem, túrázzanak egy nagyot a hétvégén! Elhiheti, nem csak testi, de lelki egészségüket is rendbe teszi vele, lehet, hogy kapcsolatuk is más dimenziót vesz!)

 

Persze, nem csak mozgásunk hiánya okozhat problémát nyirokkeringésünkben. Daganatok eltávolítása során sokszor nyirokcsomókat is kell eltávolítani, amellyel az egész nyirokkeringés megváltozik, felborul. De aktív daganatok, illetve a sugárkezelés is okozhat olyan problémát, mely ödémákhoz vezet. Az ezáltal okozott feszülés nagyon fájdalmas tud lenni. Ezek elvezetésében is segíthet a nyirokmasszázs. Természetesen ezt orvosi felügyelet mellett kell elvégezni.

 

Akkor tehát nézzük át, kinek is javasolt ez a fajta masszázs:

 

 • nagyon jó lehet megelőzés céljából,

 • méregtelenítő, regeneráló kúrák kiegészítéseként,

 • cellulit, illetve alsó végtagi ödéma esetén,

 • migrénes fejfájáskor,

 • általános immungyengeség esetén, amikor a folyamatosan visszatérő felső légúti fertőzésből nem tudunk kikevergőzni (természetesen utána kell járni, mi is okozza, hiszen ez lehet allergia is!),

 • mellműtétek után, főleg, ha a hónalji nyirokcsomók is érintettek, megelőzhetjük vele a karödémát,

 • besugárzást, műtétet, traumát követő hegesedés miatt keletkezett ödémák,

 • arcduzzanat, szemhéjödéma esetén,

 • hajhullás,

 • gyomor-, bélrendszeri panaszok (pl. reflux, fekély) esetén,

 • fülcsengés, fülfájás,

 • reuma, csigolyabántalmak,

 • traumák, zúzódások, ütődések gyógyítására,

 • alvászavar, rossz koncentráció,

 • fogamzásgátló tabletta szedésekor.

 

Mik a kizáró tényezői?:

 

 • akut gyulladások a szervezetben,

 • veseelégtelenség,

 • súlyos, diabéteszes fekély,

 • pajzsmirigy-működési zavaroknál,

 • trombózisgyanús területek,

 • szívelégtelenséghez társuló ödémáknál,

 • daganatos betetségeknél.

 

Természetesen, amennyiben orvos javasolja, ezek sem kizáró tényezők a masszázshoz.

 

Akkor most nézzük, milyen is maga a masszázs. Sokakban az él, hogy ez egy fájdalmas kezelés, ennek oka pedig az, hogy régebben főként akkor írták fel a nyirokmasszázst, ha már kialakult a probléma, nem pedig megelőzésként. Így például egy már kialakult karödéma nagyon fájdalmas tud lenni, amihez tulajdonképpen hozzá sem lehet érni, annyira feszít, de mivel muszáj volt, illetve muszáj, igen, ez fájhatott. Főként, ha hozzátesszük azt a tényezőt, hogy kórházi keretek között nem 90 perc állt rendelkezésére a masszőrnek ahhoz, hogy eredményt érjen el a kezeléssel.

 

Úgyhogy megnyugtatunk Mindenkit, nem fáj. Sőt, egy nagyon kellemes, relaxáló, feszültségoldó, altató masszázsról van szó. Olyan speciális, pumpáló mozdulatok sorozata, amely javítja a nyirok elfolyását. Alkalmazása megszünteti a szöveti nyirokpangást, aktiválja az immunrendszert, serkenti a salakanyagok elszállítását, elősegíti a sejtek, szövetek regenerálódását, csökkenti a gyulladást, támogatja a sebek gyógyulását. Ritmikus, gyengéd mozdulataival kellemesen ellazítja a testet.

 

Várjuk szeretettel akár kérdéseit, akár személyesen Önt!

 

Rita, Attila

 

torna_2-001_370771_98440_n.jpg