Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lúgosítás

Úgy gondoljuk, ez az a téma, amihez lassan már gyermekeink is hozzá tudnának szólni, hiszen nap mint nap lehet róla hallani mindenfelől. Nyilván van ennek reklám oldala is, de sajnos mai életmódunk, szokásaink miatt a téma nem alaptalan. Sőt!!! 

Mivel azonban rengeteg felől zúdítják ránk az ezzel kapcsolatos információt, mi csak néhány szót szeretnénk róla szólni, hiszen attól, hogy lassan közhellyé válik, nagyon is egészségünk egyik alappillérének számít szervezetünk sav-bázis egyensúlya. Akkor működünk jól, ha bent a savak és bázisok dinamikus egyensúlyban vannak, a bázikus (lúgos) anyagok enyhe túlsúlya mellett. 

Korunk emberére azonban a túlsavasodás jellemző. Okai? Biztosan tudjuk, de néhányat azért felsorolnánk: nem megfelelő táplálkozás, mozgáshiány, ésszerűtlen fogyókúrák, stressz, túlzott fizikai megterhelés, dohányzás. Szervezetünk azonban próbálja önmagát visszaállítani, ahogyan nyitó oldalunkon is írtuk. Ennek érdekében bázikus anyagokat von el saját magától. Egyik legáltalánosabb formája ennek az, amikor kálciumot von ki csontjainkból, előidézve a ma már népbetegségnek számító csontritkulást. 

Sokszor nem is gondolunk arra, hogy kialakult betegségeink hátterében pont ennek az egyensúlynak a felborulása áll. A savasodás következtében gyengül immunrendszerünk, és sokszor egy immunrendszeri betegség hátterében is egy egyszerű életmódváltással megoldható ok áll. 

Melyek a túlsavasodás jelei? Csak néhány a teljesség igénye nélkül: kimerültség, levertség, idegesség, depresszió, csökkent ellenálló- és koncentráló-képesség, anyagcsere-zavarok, izom- és ízületi bántalmak, bőr-, haj-, körömelváltozások. 

Az elsavasodás egyik következéménye a zsír is! Szervezetünk hozza létre zsírsejtjeinket azért, hogy a felhalmozódott savakat elszállítsák létfontosságú szerveinktől, és tárolják azokat. Tapasztalatból mondjuk, hiszen látványos tud lenni, amint egy megfelelő lúgosító kúra után csökkennek a felhalmozódott zsírcsomók karon, lábon. Maga a lúgosítás nem fogyókúra, de mellékhatásként ezek a zsírcsomók lebontódnak, így havi 1-3 kg testsúlycsökkenés következhet be. 

Egy alapos savtalanítás azonban nem csak testi, de lelki egészséghez is vezet. Ekkor jövünk rá, hogy tulajdonképpen ez a természetes állapotunk. Egy savtalanítás folyamán kellemes javulást érzékelhetünk: néhány nap alatt elmúlhat az évek óta tartó szédülés, fejfájás, tisztábbá válnak gondolataink, memóriánk javul. Oldódik a depresszió, könnyebbé, szabadabbá válnak a mozdulatok, az ember fiatalabbnak, derűsebbnek érzi magát.

Egy savtalanítás során is nagyon figyeljünk oda a már oly sokat emlegetett megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre!!! A másik, amire figyelnünk kell, hogy egy méregtelenítő folyamat során minden kiürül belőlünk, nem csak a nem kívánatos méreganyagok, hanem a létfontosságú ásványok, nyomelemek is. Pont ezért ügyeljünk arra, hogy ezeket a kúra során pótoljuk, juttassuk vissza szervezetünkbe! Amennyiben lúgosító port használunk, mindenképpen olyat válasszunk, amely tartalmaz vitaminokat, finomságokat szervezetünk számára. 

Reméljük, tudtunk segíteni ezzel a néhány információval. Jó egészséget és derűs napokat kívánunk!

                                                                                                                      

                                                  Rita, Attila

citrom.jpg