Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Folyadék, folyadék, folyadék...!!!!

 .... és még egyszer mondjuk: inni, inni, inni!!!! Sajnos azonban tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy sokkal de sokkal többet koncentrálunk mi emberek a szilárd ételek bevitelére mint a folyadékfogyasztásra. Pedig pont fordítva kellene!

Valószínű, lassan már erről kezdünk "elhíresülni", hiszen amellett, hogy a legtöbb menüpontunkban szerepel ennek fontossága, már vendégeink is megbeszélik egymás között, hogy nálunk kötelező vízivás van masszázs után, így lassan ez jelzőnkké válik. Valóban, próbálunk senkit sem elengedni masszázs után legalább egy pohár víz nélkül. Hiszen akkor már az elmúlt egy órában "gyűrtük" a szervezetet, aminek hatására beindul, frissül többek között a nyirok keringése, megindul a méreganyagok elszállítása, és ha ezeknek nem segítünk kijutni a szervezetből, akkor amellett, hogy vissza fognak épülni, előtte még egy jó kis fejfájást, fáradtságot okoznak pár órával masszázs után. Célunk pedig nem ez, nyilván senkin sem azért "dolgozunk", hogy a végén még rosszul is érezze magát. Pont ezért, masszázs után mindig fokozottan kell arra figyelni, hogy igyanak és igyanak. Persze már tudjuk a választ is: "igen, most megyek a Kikötőbe sörözni!" . Nos, mi nem egészen erre gondolunk: a folyadék számunkra a szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák (nem cukorral!) vagy frissen facsart gyümölcs-, zöldséglevek. Amennyiben masszázs után néhány órával - ahogyan fentebb is említettük - fáradtságot, fejfájást tapasztal, mindenképpen kezdjen el vizet inni, hiszen ennek legfőbb okozója pont az, hogy nem vett magához elég folyadékot. 

Megpróbáljuk elmagyarázni miért is "erőlködünk" annyira ezen a témán. Elöljáróban annyit, hogy nincs ásványvíz-nyerő helyünk (sajnos), és semmilyen részesedésünk sincs egyik ásványvíz töltő üzemnél, cégnél sem. Pusztán szeretnénk, ha mindenki megértené, hogy Istenünk ellátott minket mindennel a természetben, amire szükségünk van az egészséges élethez (más kérdés, hogy mit teszünk vele!), és főleg kis Országunk tele van folyókkal, tavakkal, patakokkal és forrásokkal, melyek szó szerint életet adnak számunkra. 

Kezdjünk egy kis biológiával. Mindannyian megtanultuk: testünk 65%-a víz, tehát a lételemünk. Kötelességünk pótolni azt, amit sporttal, izzadással, egyáltalán a napi működésünk során elvesztünk. Egy felnőtt ember folyadékszükséglete egy átlagos nap során 2 - 2,5 l. Mindig azt mondjuk, ha ennyit megiszunk, emellett gyümölcsöt, levest, főzelékeket fogyasztunk, biztosan nem szárad ki senki! Egy izzasztó sport, vagy meleg nyári napon viszont akár 3 litert is megihatunk. Szinte közhely már az is, hogy az életkor előrehaladtával egyre kevesebb vizet tartalékol szervezetünk, hiszen míg egy újszülött Kismanó 80%-a víz, nyugdíjas korára ez már csak 50% marad. 

Természetesen a másik véglet sem jó, tehát a túlzásba vitt folyadékfogyasztás. Ha nem indokolja mondjuk egy izzasztó munka vagy munkahely azt, hogy sokkal többet igyunk a fent javasoltnál, akkor vigyázzunk! Ilyen esetben a vér túlzottan is felhígulhat, ami nagyobb munkát ró a szívre. Pont ezért az a legjobb, ha odafigyelünk testünk, szervezetünk jelzéseire. 

Mi a folyadék szerepe működésünk során? Nos, egyrészt a vér sav-bázis egyensúlyát tartja rendben. Emellett felel a tápanyagok szállításáért, befolyásolja azok felszívódását. Felel testünk belső hőmérsékletéért, vérkeringésünkért. 

Valószínű Mindenki tudja azt is, hogy a kávé, a kóla, a fekete tea vagy az energiaitalok koffeintartalmuk miatt vizet vonnak el a szervezettől. Ugyanezt teszi az alkohol is, legyen az akár sör, bor vagy tömény szeszes ital. A másnaposság tünete pont egy jelzés a szervezet részéről: üzeni, hogy kiszáradt!

A méregtelenítés kapcsán elengedhetetlen a sok folyadék fogyasztása, ahogy már ezt többször is említettük. Hiszen a méreganyagoknak ki kell ürülniük a szervezetünkből, ez pedig napi két kávéval nem fog menni! Ha pedig bent marad, fáradtságot, fejfájást, kimerültséget okoz, majd visszaépül a kötőszöveteinkbe. Szóval, ha valaki nem hajlandó megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani, ne is kezdjen bele egy méregtelenítő kúrába. 

Mik a következményei, ha a fentiek ellenére is elhanyagoljuk ezt a kérdést? Először is bőröd kiszárad, kipirosodik.  Egy hátmasszázs során rögtön le lehet mérni az alany által fogyasztott víz mennyiségét, még ha nem is vallja be az igazat (persze ilyenkor nem minket csap be, hanem önmagának hazudik!). Annak, aki nem iszik eleget, bőrén az öregedés első jeleit is hamarabb fogja tapasztalni. Szemeid lekarikásodnak, amit nem csupán kialvatlanság vagy vérnyomásproblémák okozhatnak, hanem maga a folyadékhiány is. Ahogy az előbb is említettük a mérgek bent maradnak a szervezetben, az anyagcsere lelassulhat, tehát újra: fejfájás, fáradtság, teljesítmény-csökkenés. Természetesen itt azért hozzátennénk, hogy egy újkeletű, rendszeres, egyre sűrűbben jelentkező fejfájást mindenképpen ki kell vizsgáltatni, ki kell zárni annak lehetőségét, hogy bármilyen betegség húzódjon mögötte. De azzal, hogy iszol, nem csak anyagcserédet serkented, hanem rengeteg ásványi anyagot juttatsz szervezetedbe egy jól megválasztott ásványvízzel. Veseproblémáid lehetnek, hiszen nem dolgoztatod, homok, kő rakódik le, illetve soha nem tapasztalt fájdalommal próbál kiürülni. Volt vendégünk, aki azt mondta, a mai napig azért figyel oda folyadék-fogyasztására, mert azt a bizonyos évekkel ezelőtti vesegörcsöt soha többet nem szeretné átélni. De nem csak veséd, májad is károsodhat a kevés folyadék-bevitel miatt. Emellett székletproblémáid mögött is a kevés folyadék bevitele állhat. Megfigyelted már azt, ha gyermeked hisztis, nyűgös, sokszor a vízhiány áll mögötte? Hiszen ha valakik, akkor a gyerekek azok, akik erről teljesen meg tudnak feledkezni, és sokszor inkább evéssel ütik el szomjúságukat is. Nem csak a meleg nyári napokra, hanem életük minden egyes napjára vonatkozik az, hogy kínáld őket rendszeresen. Szoktasd rá őket már születésüktől a vízre, észre fogod venni később is főként azt iszik, főleg ha azzal kínálod. 

Olvastunk már olyan tanulmányt is, miszerint ha minden egyes reggelünket másfél liter szénsavmentes ásványvízzel indítanánk, rengeteg betegséget meg tudnánk előzi, és ezek között daganatos megbetegedések is szerepelnek. Sőt!:

Dr. Alexis Carrel 1912-ben orvosi Nobel-díjat kapott az alábbi kísérletéért: az egyébként csak néhány évig élő baromfi szívét 34 évig tartotta életben (tovább is tudta volna folytatni, de már unta! smiley)! Ezzel igyekezett bebizonyítani, hogy sejtjeink "halhatatlanok", ha mindent megkapnak, amire szükségük van. Úgy vélte, nem a sejt az, ami degenerálódik, hanem a körülötte lévő folyadék. Ha ezt rendszeresen tápláljuk, cseréljük, sejtjeink egészségesek maradnak, így az élet tovább pulzál. Tehát szerinte az örök fiatalság titka a rendszeres salaktalanítás.

 Miért éppen a víz az, amit ajánlunk? Azon felül, amit már korábban is írtunk, hogy sejtjeink nagy része vízből áll, és ezt igenis kötelességünk pótolni, ez az, ami élettel tölt fel, a legegészségesebb és legtermészetesebb folyadék. Isten nem kólát és energiaitalt adott számunkra, hanem a vizet, és ha valaki, akkor Ő az, aki igazán tudja, mi is az oka. 

És ha már kóla. Biztos mindenki hallott már hasonló eseteket: csak kólán eltöltött gyermekkor után 13 évesen cukorbeteg lett a gyermek, más esetben 18 éves kora óta tölt hosszabb-rövidebb időszakokat kórházban Chron-betegség miatt az azóta már felnőtt férfi. Persze senki sem mondta ki, hogy ez az ismeretlen eredetű gyulladásos betegség és a kóla összefüggne, de ilyen alapon a csernobili atomkatasztrófa után sem mondták meg azt, hogy a 90-es években megnövekedett pajzsmirigy betegségek és az 1986-os események között bármilyen összefüggés lenne.

Szóval, a javaslatunk: készítsd be magad mellé, bármit is dolgozol, a napi vízadagodat egy kétliteres üvegben. Folyamatosan idd, tehát mondjuk félóránként néhány kortyot, és ne ritkán és sokat. Nyilván annak, aki ehhez nincs hozzászokva, először nehéz lesz abból a szempontból, hogy folyamatosan pisilnie kell. De ehhez hozzá lehet szoktatni a szervezetet, és pár nap után már nem érzed azt, hogy csak keresztülfolyik rajtad a lenyelt víz. Tehát a kezdetet úgy időzítse mindenki, hogy ehhez hozzá tudja magát szoktatni. A másik, amit ezzel kapcsolatban mondani szeretnénk, persze anélkül, hogy bárki életébe, sorsába beleszólnánk: üzletkötő vendégünk mondta, hogy kisebb boltokat terít, ahol koszos wc-kbe nem szívesen jár el, illetve két üzlet között folyamatosan autóban ül nagyobb városban, dugóban, piros lámpák előtt. Pont ezért inkább nem iszik egész nap. Neki is elmondtuk: ez előbb utóbb egészségi állapotán fog jelentkezni, tehát lehet, hogy el kellene gondolkodni, meddig is szeretné ezt a fajta életet élni. Mi az ami megéri és mi az, ami nem? Ha valaki, hát mi tudjuk, hogy a váltás nem egyszerű dolog az ember életében, de vannak pontok, amikor minden nehézség ellenére is muszáj megtenni, különben szó szerint belebetegszünk!

Kívánunk ehhez mindenkinek kitartást és sok-sok finom, tiszta és hűsítő vizet!

                                                                                   

                                                                      Rita és Attila

 

images--1-.jpg